Assalammualaiku...
Pertama kalinya saya nak share resepi cheese cake dari Rohaimi Cakes ni...ni dia punya resepi tau..saya cuma nak share je..terima kasih ye tuan tanah..hehehe..
Cheese Cake : By Rohaimi Cakes
Bahannya:
200g cream cheese( TATURA CHEESE.)
300 ml susu cair
100 g mentega
100 g tepung gandum
100 gram gula pasir (diblend halus)
4 biji telur saiz A
1st esen vanila
1st jus lemon(xbubuh pn xpe)
Cara2nya:
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)...kemudian bru pukul kuning telur dlm kiraan 60 saat supaya kek xkn berbau hanyir
3. Di dalam bekas lain, masukkan adunan cheese tadi, tuangkn kuning telur dn putarkn sekejap guna mixer. Kemudian tuankn esen vanilla /jus lemon dn tepung. Putar sebati mengunakn mixer dlm kiraan 10-15 saat. Pastikan adunan cheese dn tepung tadi btul2 sebati.
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi gunakan cara kaup balik supaya adunan rata.
5. sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung. Loyang bulat size 8" klu loyang segiempat size 7". Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) - Bakar pd suhu 150'C
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
9. Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tepi2nya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..
10. Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk...
200g cream cheese( TATURA CHEESE.)
300 ml susu cair
100 g mentega
100 g tepung gandum
100 gram gula pasir (diblend halus)
4 biji telur saiz A
1st esen vanila
1st jus lemon(xbubuh pn xpe)
Cara2nya:
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)...kemudian bru pukul kuning telur dlm kiraan 60 saat supaya kek xkn berbau hanyir
3. Di dalam bekas lain, masukkan adunan cheese tadi, tuangkn kuning telur dn putarkn sekejap guna mixer. Kemudian tuankn esen vanilla /jus lemon dn tepung. Putar sebati mengunakn mixer dlm kiraan 10-15 saat. Pastikan adunan cheese dn tepung tadi btul2 sebati.
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi gunakan cara kaup balik supaya adunan rata.
5. sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung. Loyang bulat size 8" klu loyang segiempat size 7". Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) - Bakar pd suhu 150'C
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
9. Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tepi2nya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..
10. Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk...
0 comments:
Post a Comment